Sommeren er højsæson for is, og gerne meget is.
Vi danskere hører til blandt de folkefærd i Europa som spiser mest is. Ifølge Dansk is industri, sælges der i gennemsnit knap 10 liter is pr. indbygger om året, hertil kommer den is som folk selv laver.
Du synes måske ikke, at 10 liter is (1-2 portioner om ugen) lyder overvældende i løbet af et år, men eftersom du læser dette, hører du højst sandsynligt blandt den gruppe der trækker gennemsnittet op, altså at du spiser mere end 10 liter. Er du blot en blandt gennemsnittet, og spiser ca. 10 liter flødeis is om året, altså ca. 6 kg is, svarer det til ca. 2 kg kropsfedt.
Heldigvis er der et rimelig stort sortiment af light-is, mælke-is og sorbet-is på markedet - der kan bringe kalorietallet ned.
Isvariant | Kalorie pr. 100 gram | Ca. vægtforøgelse ved 6kg/10liter is om året. |
Fløde | 250 | 2 kg |
Mælke | 170 | 1,3 kg |
Yoghurt | 140 | 1,1 kg |
Sorbet | 110 | 0,8 kg |
Sodavand | 100 | 0,75 |
Som du kan se på overstående tabel kan du altså nemt halvere dit kalorieindtag, ved at vælge de mest "sunde" former for is, yoghurt-is og sorbet-is.
For langt de fleste mennesker vil det ikke være noget problem omkring kalorie-indtaget ved is, medmindre de har et virkelig højt forbrug, men for folk på stram diæt og som ønsker at tabe sig, kan de tomme kalorier nemt tælle meget i det daglige energiindtag.
Forbrændingen for en gennemsnits person er omkring 2500 Kcal i løbet af en dag. Dvs. det antal kalorier der skal indtages for hverken at tage på eller tabe sig. Hvis du følger en diæt eller kur (dette kan være DDV eller lign), skal dit daglige kalorieindtag helt ned på mellem 1000-1500 kalorier om dagen. Når du så kigger i tabellen over kalorieindholdet i de forskellige isvarianter, kan du se, at der ikke skal meget til, før at aftenens portion flødeis komme til at udgøre en høj procent-del af ens daglige energiforbrug. Da der er meget lidt næring i forhold til kalorierne i is, vil det næsten være umuligt at holde din diæt ved dagligt forbrug af flødeis.
Anderledes set det ud, hvis du kunne overtale dig selv til at bytte flødeisen ud med udelukkende yoghurt- og sorbet-is - måske kan du "snyde" lidt i ny og næ, og lave dig en
mindre portion mælkeis/italiensk is, som også er indeholder en del mindre fedt end traditionel flødeis.
Både sorbet-, yoghurt- og mælkeis er nemt og hurtigt selv at lave, især hvis du har en ismaskine. Tjek vores opskriftsamling og få ideer til isvariater. Samtidig får du også en is uden alle mulige kunstige tilsætnings- og smagsstoffer, men udelukkende med friske og gode råvarer. et andet plus ved sorbet isen er at den intet mættet fedt inderholder, udelukkende kulhydrater.
God fornøjelse med at komme i gang med at sænke kalorieindtaget.