Isens historie

iselsker08e

Der er stor uvished omkring isens oprindelse, og der findes mange forskellige historier herom. En af disse går på at allerede under det antikke rom blev isen kendt. Den romerske Kejser

Nero fik serveret sne fra vulkanen Etna og Vesuv ved Napoli. Sneen der blev blandet med frugt og var starten på sorbet-isen.

Ifølge Dansk Is-industri, menes det at der helt tilbage til den kinesiske Tang periode (618-907) blev lavet en form for is. Denne blev lavet af opvarmet mælk der fik lov at syrne. Dette blev blandet med mel, og kamfer tilsat som smagsstof hvor på det blev kølet ned til en is lignende masse.

 Man er dog mere eller mindre enige om, at den Gelato som vi kender i dag, blød og cremet, blev opfundet i det 16 århundrede af italienerne. Den Sicilianske Francesco Procopio dei Coltelli er et af største navne i gelato-historien. Det var manden der som den første solgte sin is til offentligheden og I 1686 åbnede han en cafe i Paris hvorfra han solgte is.
Den italienske Gelato har for alvor fået et boom i Danmark igennem dette årti, hvor man i de fleste større danske byer vil kunne finde italienske isbarer med egen produktion af isen.

Vi skal dog helt frem til 1914 før at vi i Danmark får den første is fabrik "Amerikansk Ice Cream Fryseri" (Hellerup is), lidt over 10 år senere i 1927 åbner premier is, som vi stadig kender og har i dag. I samme periode startede en lind strøm af mindre is produktioner på mejerierne rundt om i Danmark, heriblandt Frisko is.

 

VI ANBEFALER:

 

Gelateria: 
Danmarks største udvalg af ismaskiner tilprivat brug både professionelt og . 
- gå til webshop.  

KitchenOne:
Alt i køkkenudstyr. Her finder du altid et godt tilbud på en ismaskine.
- gå til webshop    

Wupti:

Hos Wupti finder du et stort udvalg af ismaskiner til gode priser frit leveret.
- gå til webshop   

Indsend opskrift

Har du en god opskrift du har lyst til at dele med resten af brugerne her på iselsker.dk, er du mere end velkommen til at sende den til os, og vi vil sørge for at få den lagt op her på siden, til glæde for alle andre iselskere :-)

Klik her for at sende din isopskrift til os.

Valg af ismaskine

gaggialilleHar du endnu ikke anskaffet dig en ismaskine så se læs med her. Vi har lavet en lille guide til det rigtige valg af ismaskiner. Klik her for at læse vores guide til valg af ismaskine.

Kontakt os:

Send os en isopskriftHar du ris, ros, gode ideer eller en spændende opskrift her til siden er du meget velkommen til at kontakte os.
Iselsker.dk drives af Christiansen WEB