Der er stor uvished omkring isens oprindelse, og der findes mange forskellige historier herom. En af disse går på at allerede under det antikke rom blev isen kendt. Den romerske Kejser
Nero fik serveret sne fra vulkanen Etna og Vesuv ved Napoli. Sneen der blev blandet med frugt og var starten på sorbet-isen.
Ifølge Dansk Is-industri, menes det at der helt tilbage til den kinesiske Tang periode (618-907) blev lavet en form for is. Denne blev lavet af opvarmet mælk der fik lov at syrne. Dette blev blandet med mel, og kamfer tilsat som smagsstof hvor på det blev kølet ned til en is lignende masse.
Man er dog mere eller mindre enige om, at den Gelato som vi kender i dag, blød og cremet, blev opfundet i det 16 århundrede af italienerne. Den Sicilianske Francesco Procopio dei Coltelli er et af største navne i gelato-historien. Det var manden der som den første solgte sin is til offentligheden og I 1686 åbnede han en cafe i Paris hvorfra han solgte is.
Den italienske Gelato har for alvor fået et boom i Danmark igennem dette årti, hvor man i de fleste større danske byer vil kunne finde italienske isbarer med egen produktion af isen.
Vi skal dog helt frem til 1914 før at vi i Danmark får den første is fabrik "Amerikansk Ice Cream Fryseri" (Hellerup is), lidt over 10 år senere i 1927 åbner premier is, som vi stadig kender og har i dag. I samme periode startede en lind strøm af mindre is produktioner på mejerierne rundt om i Danmark, heriblandt Frisko is.