Espressoen

iselsker08e

Da espressoen er grundpillen i de forskellige kaffevarianter er det vigtigt at du mestrer at lave en perfekt espresso. Du bør øve dig grundigt i at kværne dine bønner i den rigtige grad og at stampe (presse) det under det rigtige tryk (ca 12-16kg) for at opnå den korrekte gennemløbstid under det rigtige maskintryk, før at du giver dig i kast med de andre kaffevarianter.


Kaffebønnen:
Espressoen starter med valg af bønnen. Der findes et stort udvalg af forskellige bønner og blandinger og det kan være svært at vedlede om hvilken der er bedst da ikke alle mener den samme smag er den bedste smag. Fælles er dog at kaffebønnen altid bør være friskkværnet for at sikre en god og kraftig aroma i den færdigt bryggede kop.

Maling, dosering og tamping af kaffebønnen:
Det er vigtigt at anskaffe sig en god kaffekværn for at kunne opnå den rette formalinggrad. Kaffen skal kværnes fint og ensartet for at opnå den perfekte kop espresso.
Til et enkelt shot espresso skal der bruges ca. 7 gram kværnet kaffe og til en et dobbelt shot 14 gram. Ofte følger der to portafiltre med til din espressomaskine, et til dobbelt og et til enkelt shot. Det kan det være en god ide at bruge en køkkenvægt de første par gange for at få en ide af hvor meget henholdsvis 7 og 14 gram fylder i portafiltret.
Når du har fyldt dit filter med friskkværnet kaffe er det vigtigt at du får det tampet ordentligt. Dette gøres ved først at give kaffen et let tryk for attamper få kaffen til at sætte sig. Slå herefter forsigtigt at par gange på siden af filtret for at få kaffen på kanten til at falde ned og små "huller" i kaffen udjævnes.
Til sidst gives det endelig tryk som gives med et tryk på ca. 12-16 kg. hvorefter du roterer din tamperen rundt i toppen for at sikre et jævnt og lige lag. Det er vigtigt at du før øvet dig et at tampe jævnt og præcist da vandet ikke vil løbe ensartet igennem hvis der er huller og ujævnheder.

Gennemløbstid:
En færdigt brygget kop kaffe er på ca. 30ml for et enkelt shot og 50 ml for et dobbelt shot. Gennemløbstiden bør ligge på mellem 25-30 sekunder for at sikre sig at kaffen ikke bliver for bitter. Hvis du tamper med det korrekt tryk og kaffen enten løber for hurtigt eller langsomt igennem skal du se på din kværn. Løber kaffen for hurtigt igennem skal kaffes kværnes finere og omvendt løber kaffen for langsomt igennem skal kaffen kværnes grovere.

Temperatur og tryk:
Når man skyder sit shot er det vigtigt at vandet hverken er for koldt eller varmt. Den ideele bryggetemperatur ligger på 91-94oC. Dette sikre at kaffens olier og aromastffer bibeholdes. Overskrides bryggetemperatespressour vil mange af olierne og aromastofferne gå tabte og kaffen vil ikke opnå den perfekte smag. For at give en flot og fin crema er det vigtigt at din espressmaskine kan levere et jævnt tryk på ca. 9 bar igennem hele brygningen.

Hold nøje øje med din kaffe under brygningen og slukke for det når strålen bliver hvidlig, hvilket gerne skulle ske efter ca. 25-30 sekunder. Når du starter dit skud vil den første del af strålen være meget mørk og bitter efterfulgt af den søde og brune crema. Til sidst kommer den sure del af skudet.

Server eller drik espressoen lige efter endt brygning da de flygtige olier fordamper meget hurtigt.

God fornøjelse med brygningen af den perfekte espresso.

 

  

Indsend opskrift

Har du en god opskrift du har lyst til at dele med resten af brugerne her på iselsker.dk, er du mere end velkommen til at sende den til os, og vi vil sørge for at få den lagt op her på siden, til glæde for alle andre iselskere :-)

Klik her for at sende din isopskrift til os.

Valg af ismaskine

gaggialilleHar du endnu ikke anskaffet dig en ismaskine så se læs med her. Vi har lavet en lille guide til det rigtige valg af ismaskiner. Klik her for at læse vores guide til valg af ismaskine.

Kontakt os:

Send os en isopskriftHar du ris, ros, gode ideer eller en spændende opskrift her til siden er du meget velkommen til at kontakte os.
Iselsker.dk drives af Christiansen WEB